Nakş-ı Cihan Meydanı / İran

Nakş-ı Cihan Meydanı
Nakş-ı Cihan Meydanı 
UNESCO Dünya Mirası arasında yer alan Nakş-ı Cihan Meydanı 17. yüzyılda düzenlenmeye başlanmış. İslam devriminden sonra İmam Meydanı olarak da isimlendirilmekte  olan Nakş-ı Cihan Meydanı İstafahan'da yer almakta. Dünyanın en büyük ikinci meydanı olma özelliğini taşıyan Nakş-ı Cihan Meydanı 186x530 metre boyutlarında dikdörtgen şeklindedir. 

Nakş-ı Cihan Meydanı
Nakş-ı Cihan Meydanı 
Nakş-ı Cihan Meydanı'nın çevresinde ise bir çok tarihi yapı bulunur. Bunlardan biri Ali Kapısıdır. İran halkı Nakş-ı Cihan Meydanı'nı çevreleyen yapıların ruhani bir anlam taşıdığına inanır. Ali Kapısı İran halkının siyasal gücünü göstermektedir.

Nakş-ı Cihan Meydanı- Ali Kapısı
Nakş-ı Cihan Meydanı - Ali Kapısı

Nakş-ı Cihan Meydanın da bulunan tarihi yapılardan bir tanesi de Şeyh Lütfullah Cami dir. Safevi Türk Sultanlığı devrinde Şah Abbas'ın emri ile kurulmuştur. İran mimarisinin baş yapıtlarından kabul edilen cami,  İran halkın dinine bağlığını simgelemektedir. 

Nakş-ı Cihan Meydanı - Şeyh Lütfullah Camii
Nakş-ı Cihan Meydanı - Şeyh Lütfullah Camii
 Nakş-ı Cihan , dünyanın süsü anlamına gelmektedir. Meydan boyunca devam eden havuzlar İran topraklarının bereketini temsil etmekte. Meydan ile iç içe olmak üzere bir çok çarşı da bulunmaktadır. Nakş-ı Cihan Meydanı  meydanı 1979 dan beri UNESCO Dünya Mirası listesindedir.