Ermeni Kiliseleri / İran


2008 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine eklenen Ermeni antik manastırları İran coğrafyasında dağınık halde bulunuyor.

Kara Kilise
Kara Kilise 
Kara Kilise : İran'ın Maku kenti yakınlarında bulunan antik kilise 1. Yüzyılın sonlarında İsa’nın havarilerinden olan Aziz St. Thaddeus şerefine, iki kubbeli olarak bölgenin tamamından görülecek şekilde Ermeniler tarafından inşa edilmiştir. 2008 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesindedir.

Aziz Stephanos Manastır Kilisesi
Aziz Stephanos Manastır Kilisesi
Aziz Stephanos Manastır Kilisesi :   İran'ın Culfa şehrinde bulunan antik manastır kilise eğitim vermek için kurulmuş bir külliye düzenindedir. Yapı külliye halinde olup; kilise, çan kulesi ve “Daniel’in Ocağı” denilen bir Geçit’ten oluşmaktadır. Y Hz. İsa’nın Çarmıha gerilişi ve göğe yükselişi tasvir edilmiştir. 2008 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesindedir.

Dzordzor Şapeli
Dzordzor Şapeli 
Dzordzor Şapeli : Dzordzor veya Tzortzor olarak anılan manastır İran Batı Azerbaycan bölgesinde bulunur. 4. Yüzyılda yapıldığına inanılan Ermeni Surp Astvatsatsin anısınıa imar edilmiştir. 2008, yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.
Aziz Astvatsatsin Kilisesi
Aziz Astvatsatsin Kilisesi
Aziz Astvatsatsin Kilisesi : Tanrının annesinin evi olarak da bilinen kilise 16. Yüzyılda Aras Vadisinde inşa edilmiştir. 2008, yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Chupan Şapeli
Chupan Şapeli  
Chupan Şapeli : Kilise 1518 yılında  çayırlarda hayvanlarını otlatan çobanlar için tasarlanmıştır. Tipik bir Ermeni mimari örneği olan şapel yığma taşlar ile kubbelendirilmiş.