Pasargad Kenti / İran


2004 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine eklenen Pasargad antik kenti Persopolis antik kentine 80 km mesafededir. Ahameniş hanedanının ünlü kralı I. Dareios , Persopolis'i başkent ilan edene kadar Ahamenişlerin başkenti oldu.

Pasargad Kenti - Kral Yazıtı
Pasargad Kenti - Kral Yazıtı 
Yazıtın anlamı : Ben Ahameniş Hanedanlı ( Pers İmparatorluğu ) Kral Kayrus .  Üç farklı dil (  Eski Farsça, Elam ve Akad )  ile sütuna kazınmış .

Pasargad Kenti - İç Kalesi
Pasargad Kenti - İç Kalesi 
Medler tarafından   kurulan Medya Devletinin son kralı Astiages ve Büyük Kiros arasında büyük bir savaş yaşandı ( M.Ö 500 ). Savaşın ardından Medya Devleti tarih sahnesinden silinirken, Büyük Kiros devletinin ilk başkentinin, zaferi anısına savaş alanına çok yakın olan Pasargad ovasına kurulmasını emretti.

Pasargad Kenti
Pasargad Kenti 
 Büyük Kiros'un  mezarı şehri fetheden Büyük İskender tarafından ziyaret edilmiştir.

Pasargad Kenti - Büyük Kiros Mezarı
Pasargad Kenti - Büyük Kiros Mezarı
Şehrin kurucu olan Büyük Kiros'un mezarı hala sapasağlam olarak yıkıntılar arasında yükselmektedir.  Bu güne kadar zarar görmemesinde ki en büyük etken İslam dünyasının bilinmeyen bir nedenle Büyük Kiros'un mezarının,  Hz. Süleyman'ın annesine ait olduğuna inanmasıdır.

Pasargad Kenti - Saray Kalıntıları
Şehirin bir çok mimari yapısı toprak altında kalmış yada zamanla yıkılmış olsa da tarihi bir çok yapı zamana meydan okumaktadır.